Obezite cerrahisi geçiren hastanın ameliyat sonrası süreci sorunsuz geçirmesi için ameliyat öncesi hazırlığının eksiksiz yapılması gerekmektedir. Hastaların öncelikle boy ve kiloya göre değerlendirilen vucüt kitle indeksine bakılır. Hastalarda ortaya çıkabilecek ek hastalıklar (Diabet, hipertansiyon, kalp ve solunum hastalıkları gibi) sorgulanır. Hasta sigara içiyorsa ameliyattan en az bir ay önce bırakması önerilir. Hastaların yeme alışkanlıkları, obezite süreçleri, bununla ilgili yapmış olduğu tedaviler kayıt edilir.
Obezite cerrahisi öncesi hastalar obezite cerrahı, kardioloji uzmanı, psikolog, göğüs hastalıkları uzmanı ve endokrinoloji uzmanları tarafından multidisipliner bir yaklaşımla değerlendirilir. Hastaların ameliyat öncesi süreçte dietisyen tarafından değerlendirilip uygun dietlerin verilmesi, gerektiğinde solunum egzersizleri için uzman kişiler tarafından uygulanması sağlanır.
Bariatrik cerrah tarafından hastaya uygulanacak cerrahi işlemin derinlemesine anlatılması, beklenen fayda, oluşabilecek risklerin anlatılması önemlidir.
Hastalara uygulanan testler;
Tam kan sayımı
Karaciğer fonksiyon testleri, lipid profili, üre/kreatinin, elektrolitler, demir, ferritin
PTH, D Vitamini, Vitamin B12, Folik asit, Albümin, Ca/P
Kortizol, Tiroid hormonları, Hemoglobin A1C
Göğüs röntgeni
Elektrokardiyogram (EKG) ve gerektiğinde Ekokardiyogram
Solunum fonksiyon testleri
Abdominal ultrasonografi
Üst gastrointestinal sistem endoskopisi (Anestezi eşliğinde)