top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıProf.Dr. Abdulkadir Bedirli

Timetürk Haber

Güncelleme tarihi: 15 Şub 2023


Gazi Üniversitesi Genel Cerrahi Kliniğinden Prof. Dr. Abdülkadir Bedirli yaptığı açıklamada, artık pek çok ameliyatın robotik cerrahiyle gerçekleştirilebildiğini söyledi.

Bedirli, bu teknikli ameliyatların küçük kesi ya da birkaç kesiden yapıldığını belirterek, hastaların kısa sürede taburcu edilebildiğini dile getirdi.

Kalın bağırsak kanseri hastası Akal"ı robotik cerrahiyle ameliyat ettiklerini anlatan Bedirli,

"Başvuru nedeni 3 aydır makattan kanama ve dışkılama alışkanlıklarında değişiklik olması. Laboratuvar incelemelerinde anemi tespit edilen hastaya kolonoskopi işlemi uygulandı" diye konuştu.

Kolonoskopide görülen kitleden örnek alındığını aktaran Bedirli,

"Patoloji sonucu kalın bağırsak kanseri hastaya robotik sağ hemikolektomi (kalın bağırsağın sağ kısmının çıkarılması ve ince bağırsağın kalın bağırsağa dikilmesi) işlemi uygulandı. Hasta, 2-3 gün içinde taburcu edildi" şeklinde konuştu.

"Hem Görüntü Üstünlüğü Hem De Hareket Kabiliyeti"

Bedirli, robotla kanser ameliyatlarında cerrahın tecrübesinin çok önemli olduğuna değindi.

"Robotik kalın bağırsak kanseri, ameliyatları zor olup, laparoskopik kalın bağırsak ameliyatları konusunda ileri bilgisi ve tecrübesi bulunan kişiler tarafından yapılması gereken bir girişimdir" diyen Bedirli, robotun cerraha hem görüntü üstünlüğü hem de hareket kabiliyeti sağladığını vurguladı.

Ameliyatta bütün aşamaların konsolda oturan robotik cerrah tarafından yürütüldüğüne dikkati çeken Bedirli,

"İşlemin robotik olarak yapılabilmesi için cerrahın hatasız, ameliyatın tüm aşamalarını kusursuz tamamlaması gerekmektedir. Bu yüzden onkolojik cerrahi gibi ileri robotik uygulamalarda, cerrahın bilgi ve tecrübesiyle dikkat ve konsantrasyonu da önemlidir" ifadesini kullandı.

Robotik cerrahiyle 42 hastayı ameliyat ettiklerini kaydeden Bedirli, sözlerini şöyle tamamladı:

"Robotik cerrahiyle safra kesesi, gastroözefageal reflü, obezite, dalak, karaciğer, pankreas, mide kanseri ve kalın bağırsak kanseri ameliyatlarını gerçekleştiriyoruz. Kliniğimizde şu ana kadar 42 hastayı robotik cerrahi yöntemiyle ameliyat ettim. Robotik cerrahi uyguladığım hastaların büyük çoğunluğunu kalın bağırsak kanseri ve mide tümörü tanısı alan hastalar oluşturmaktaydı. İşlem, derinlik hissi veren görüntü eşliğinde ameliyat sahası 10-12 kat büyütülerek yapılmaktadır. Bunların neticesinde robotik cerrahi ameliyata bağlı kanama miktarlarında azalma, hastaların ameliyat sonrası dönemde daha az ağrı hissetmesi, yara yeri enfeksiyon riskinin daha az olması ve hastaların iyileşme sürelerinin daha kısa olması gibi avantajlar getirir. Ayrıca, robot kolunun 540 dereceye kadar hareket kabiliyetinin olması, cerrahi manipülasyon kolaylığı sağlamaktadır."
12 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page