top of page

Laparoskopik Kasık Fıtığı Onarımı

Prof. Dr. Abdulkadir Bedirli Laparoskopik Cerrahi ile Kasık Fıtığı Onarımı En İyi Obezite Cerrahı İzmir - Ankara

Fıtık Nedir?

Prof. Dr. Abdulkadir Bedirli Laparoskopik Cerrahi ile Kasık Fıtığı Onarımı Herni, Fıtık Nedir İzmir - Ankara

Karın duvarı başta kas yapıları, onların fasyaları ile karın içi zarı olarak adlandırılan peritondan oluşmaktadır. Karın duvarı fıtıkları ise karın duvarındaki zayıf bir noktadan karın içerisinde yerleşim gösteren omentum, ince bağırsaklar gibi organların karın boşluğunun dışına çıkması şeklinde tanımlanmaktadır.

Fıtık kasıklardan kaynaklı ise kasık fıtığı (inguinal herni), göbekten kaynaklı ise göbek fıtığı (umblikal herni), ameliyat yerinden kaynaklı ise kesi yeri fıtığı (insizyonel herni) adını alır. Bunların dışında mide fıtığı (hiatal herni), epigastrik herni ve diafragma herni diğer karşılaştığımız fıtık türleridir. Tüm karın fıtıklarının %65’i kasık fıtığı, %15’i göbek fıtığı, %9’u insizyonel, %2Si femoral ve %7’si diğer (Speigelian, epigastrik, hiatal, stoma) fıtıklar oluşturmaktadır.

Fıtığın Belirtileri Nelerdir?

Genellikle hiçbir belirti olmayabilir. Bazen fıtık bölgesinde şişlik, rahatsızlık veya ağrı olabilir. Bu şişlik ve ağrı ağır bir yük kaldırmakla ve zorlama ile artabilir. Fıtık kesesi içerisine yerleşen organların zaman zaman karın içerisine geçmesi ile şişlik azalabilir. Ancak bazen fıtık kesesi içerisindeki bağırsakların bir kısmı içeriye giremeyip sıkışır ve bağırsak dolaşım bozukluğuna neden olan fıtık boğulması sebep olabilir. Paradoksal olarak büyük fıtıklar ağrısız iken küçük fıtıklarda sıkışmaya bağlı ağrı olur. Boğulma ağrı şiddetini arttırır.

Fıtık Nasıl Tedavi Edilir?

Fıtık tedavisi cerrahi olup bu cerrahi işlem açık veya kapalı yöntemlerle yapılabilir. Fıtıkta altın kural fıtığınızın farkına varır varmaz bir Genel Cerrahi uzmanına muayene olup, ameliyat olmanızdır. Fıtık boğulması ise acil cerrahi müdahale gerektiren bir durumdur. Kasık fıtığı hakkında detaylı bilgi için blog yazımızı okuyun!

Kasık Fıtığı nedir?

Kasık fıtığı (İnguinal herni) En sık görülen fıtık türü olup, toplumda görülme sıklığı %4-5 civarındadır. ABD’de yılda yaklaşık 500.000 kasık fıtığı tamiri yapılmaktadır. Safra kesesi ameliyatı ve kasık fıtığı tamiri Genel Cerrahi branşında en sık uygulanan iki cerrahi işlemdir. Kasık fıtığı hakkında detaylı bilgi için blog yazımızı okuyun!

Kasık Fıtığı Ameliyatı

Kasık fıtığı (inguinal herni) tamiri açık ya da laparoskopik yöntemle gerçekleştirilebilir. Yatış işleminden bir gece önce yeme ve içmeyi durdurmak gerekir. Operasyon açık yöntemle genellikle 30-45 dakika laparoskopik yöntemle ortalama 60 dakika sürer. Hasta aynı gün evine gidebilir. Kasık fıtığı hakkında detaylı bilgi için blog yazımızı okuyun!

Açık Cerrahi

Açık kasık fıtığı onarımı genellikle spinal anestezi altında uygulanır. Omurga arasından ilerletilen bir iğne yardımıyla yapılan anestezi sonrası hasta herhangi bir ağrı duymayacak şekilde uyuşturulur ve ameliyat edilir. Cerrahi kesi ortalama 8 cm uzunluğunda olur ve zayıf bölge yama denilen bir greft ile güçlendirilir. Onarım sonrası cilt dikişleri kapatılmasıyla işlem sonlandırılır.

Laparoskopik Cerrahi

Transabdominal preperitoneal (TAPP) – 3 adet trokar karın içerisine yerleştirilir. Fıtık bölgesindeki periton’un (karın zarı) soyulması ile zayıf bölgeye ulaşılır. Burayı kuvvetlendirmek için tıpkı açık cerrahide kullanılan yamaların bu zayıf bölgeye konulması sonrası zımbalama yöntemi ile tespiti yapılır. Ardından açılan periton tekrar dikilir ve ameliyat sonlandırılır.

Tamamen ekstraperitoneal (TEP) – Bu daha yeni bir laparoskopik yöntem olup, bu işlem esnasında periton boşluğuna girilmeden, yine yama ile fıtığın tamiri yapılır. Kasık fıtığı hakkında detaylı bilgi için blog yazımızı okuyun!

Hangi Teknik Daha İyi?

Hem açık teknik, hem de laparoskopik teknik etkin ve güvenli yöntemlerdir Ancak laparoskopik teknikte kesilerin az olması sebebiyle ağrının daha az olmasına, daha hızlı iyileşme ile daha erken dönemde normal hayatlarına dönmesi sağlanır. Fıtık özellikle çift taraflı ise laparoskopik yöntem daha fazla tercih edilmelidir. Laparoksopik yöntem daha ileri bir tecrübe gerektiren bir işlemdir. Bunların dışında robotik cerrahi ile fıtık onarımı son yıllarda hastalarımıza daha sık uyguladığımız bir işlemdir. Özellikle tekrarlayan (nüks) fıtıklarda, dev fıtıklarda robotik enstrümanların avantajları sayesinde daha etkin ameliyatları uygulayabilmekteyiz. Kasık fıtığı hakkında detaylı bilgi için blog yazımızı okuyun!

bottom of page